3 Nisan 2013 Çarşamba

Domain Ticareti

Yazar: Adsız | Tarih:13:43 |

Özellikle zamanının çoğunu internette geçirenler için farlı bir para kazanma yöntemidir. Bu yolla kazanmak için domain (alan adı) konusunda biraz uzmanlaşmanız gerekmektedir. Özellikle jenerik domainler ve 2-3-4 karakterli domainler ciddi paralar kazanabilmektedir.

Peki ne yapmak gerekir?

* Öncelikler bir yada bir kaç firmadan domain kayıt paneliniz olmalıdır. networksolutions.com, myhosting.com gibi kaliteli firmaları tavsiye ediyoruz. Bu panel hem sıfır domain kayırlarınızda hemde domaintransferlerinizde sizin domain bankanız olacaktır.
* Eğer çok sayıda domainle bu işi yapacaksanız bir domain satış siteniz olmalıdır.
* Düşecek olan domainleri takip etmelisiniz. İnternette müsait olmayan bir çok domain aslında ciddi bir site barındırmamaktadır. O yüzden bir hevesle alınmış ancak hiçbir proje üretilememiş domainler yılını tamamladığında süre uzatılmamışsa düşerler..
Takip için bazı kaynak siteler:
http://www.savespell.com/
http://www.justdropped.com/

Not: daha önce alınmış bir domain alırken arama motorlarından ban[yasak]lanmış olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

* Webmaster forumlarını takip edin.
* Aldığınız domainleri pazarlarken uygun olabilecek projeler konusunda fikirler üreterek domainin albenisini arttırın.
* Açık arttırmalara katılın (örnek: sedo.com)

Ne kazandırır?

Standart com, net tarzı domainlerin sıfır fiyatı 14-16 TL civarındadır. Aramalarla yakalayacağınız güzel bir domaini binlerce TL fiyata satma şansınız da vardır. Ancak bu işin gerçek ticari yanı 2. elden iyi domainleri uygun fiyata almaktır.
Domain Ticaretinde ne tür domainler almalıyım?
* 2-3-4 karakter domainler: Domain ne kadar kısa ve anlamlıysa o kadar değerlidir. e64 gibi bize saçma gelebilecek domainlerin bile bir borsası vardır.
* Jenerik domainler: Yani subdomainle kullanıldığında anlam teşkil eden domainler. Ör: ilanlari.com [ oto.ilanlari.com emlak.ilanlari.com...]
* Şehir domainleri: çok az kalmışt aolsa içinde şehir ismi geçen domainler. Ör: izmir.com izmir ilanlar.com izmiremlak.com
* Ünlü kişi domainleri: Özellikle fun siteleri için aranan domainlerdir.
* Anlamlı proje domainleri: forum, e-ticaret, haber, kaynak, sözlük gibi konularda genel olarak kullanılabilecek domainler… gerisi hayalinize kalmış..
Domain Ticareti için başka ne yapmalı?
* Bu uzun soluklu ve sabır isteyen bir iştir. 3-4 yıl elinizde durup sonradan kazandıracak domainler olacaktır. Domain işinde anlam kadar yaş ta önemlidir. O yüzden inandığınız domainleri sabırla yenilemeli ve beklemelisiniz.
* İnternette doğru yerlerde gezin. Bu işi yapacaksanız domain alışverişi üzerine siteleri sürekli ziyaret edin. Bü işinizi yaparken farklı fikirler edinmenize ve hiç alınmamış domainler bulmanıza da yardımcı olur.
* Domain takasında bulunun. Domainlerinizi yer yer takas yaparak değişebilirsiniz. Belkide yeni domainin ciddi alıcısı sizin çevrenizdedir.

Bu işi yapanları araştırmak için google amcada “domain satış” şeklinde aratmanız yeterlidir…

1 yorum:

  1. çok faydalı ve güzel bir anlatım olmuş.yazılanları http://alanadipazar.com üzerinde uygulamaya çalışıyorum.teşkkürler.

    YanıtlaSil